dimecres, 28 de novembre del 2012


L’estat actual de la Sanitat 
                                          i futures perspectives
            Document per la reflexió i l’anàlisi a la tertúlia de Bausset
                                               Per Ramon Trullenque Peris

            Assistim hui en dia a una terrible crisi, que es la conseqüència final d’una organització social i sanitària que ve de lluny, va començar per una crisi cívica i de valors, va continuar amb una crisi estructural i ha desembocat en una crisi financera.
            El que pretenc es fer una anàlisi critica de la situació actual de la Sanitat al nostre País, per al que donaré la meua visió del problema, després de cinquanta anys d’exercici de la professió de metge, sense cap pretensió d’objectivitat, pel que es farà imprescindible el debat, tant de les critiques com de les propostes que es fan.

I.- LA MEDICINA I LA CRISI CÍVICA I DE VALORS
         L’acte mèdic es cosa de dos, dels dos protagonistes principals: el malalt i el metge. Sense oblidar que el malalt es un ciutadà (com ser individual i natura humana i no un usuari, amb dret a uns serveis), i com a ciutadà forma part d’una societat, i el metge, per la seua part, com a persona pròxima preocupada per la nostra salut, es deu als malalts, malgrat que formés part d’un grup (especialistes, infermeres i resta del personal sanitari).
1-    Els protagonistes de l’acte mèdic.-
1- els ciutadans.- Estem acostumats a vorer a les persones entregades a una lluita constant per assolir quelcom, dintre d’un procés d’elevació constant, escalant una mena de costera, competint amb els altres per a deixar-los al darrere i arribar el primer dalt, al cim d’eixa societat, per a intentar dominar-la.
A mi, personalment, aquesta forma d’entendre les relacions entre les persones em sembla al·lucinant, al mateix temps que dóna una imatge angoixant, competitiva i, en definitiva, frustrant; perquè es fruit d’un plantejament erroni que marca a tots per igual: tant als que resten morts a la cuneta del camí  com als que diuen satisfets que “han aplegat”, doncs en aquest sentit en realitat no aplega ningú, tots estan tocats, tots estem tocats, i per tant s’estructura una societat d’enemics, d’enveges i empentes, que no deixa ni el temps ni la necessària serenitat per a vorer l’autèntica realitat de les persones i les seues possibilitats.
a- La formació dels ciutadans.- Les persones, naixen, creixen i maduren al si d’una família, d’una societat, s’eduquen en una escola i treballen dintre d’un ambient. Tot el que va a configurar unes mentalitats, un ordre de valors, unes aptituds i actituds, que van a condicionar tot el seu futur, les seues relacions reciproques i a la fi la seua felicitat. La clau es que les persones som essencialment  animals socials, per tant tots, independentment del paper que cadascú jugui, te una missió social a complir. Hui en dia el paper de la família s’està relaxant, així com el de l’escola on més que mestres trobem funcionaris. A mesura que ascendim en els estudis i apleguem a la Universitat s’accentua el caràcter memorístic de l’educació, sense crear capacitats sinó elits. Aquesta situació  denuncia el baix interès per la docència al nostre País, com demostra la baixa despesa amb aquest destí.
b- Els drets dels ciutadans com a protagonistes de l’acte mèdic.- Al text original de la Declaració de Drets Humans hi ha dos articles que fan referència a la Medicina, que dut al terreny de la realitat, suposa el dret dels malalts a:
         tenir un metge responsable
         una atenció correcta, un metge que l’escolte
         rebre explicacions comprensibles, per tant en la seua llengua
         negar-se a seguir un tractament
         tenir una copia del seu expedient i exploracions
c- Els deures dels ciutadans.- A més de les qualitats que mereixen aprovació, les anomenades virtuts, hi ha les que mereixen el nostre rebuig, els vicis. Aleshores, el que ens interessa es saber que és el que determina la nostra aprovació o rebuig; en principi podríem dir que es la seua utilitat, allò que resulta útil per al conjunt de la Societat, i per això necessitem:
     estimar valors (la llibertat, la igualtat, la justícia i la solidaritat)
     cercar  una vida digna de ser viscuda (crear capacitats)
     entendre (d’on la importància de la llengua)
     capacitat de comunicació (sintonitzar amb els sentiments i interessos aliens)
d- La subjectivitat del ciutadà malalt.- Als ulls del metges, el pacient es un organisme vivent i individual específicament configurat. En tant que tal, no com a persona, fa i pateix la malaltia que el clínic veu i tracta d’entendre. Però aquesta concepció purament científic-natural de la malaltia , produeix en el clínic una mena de ceguera parcial per a la subjectivitat, i per a tenir una visió completa de la consideració del subjecte en Medicina es menester donar un pas més, la consideració de la subjectivitat com a persona, la qual ha seguit els passos següents: la rebel·lió del subjecte, el pacient no sols pateix la malaltia sinó que la configura
2- els metges.- Els metges son el segon protagonista de l’acte mèdic i, així com el malalt està immers en una determinada societat, com hem vist, el metge rarament actua tot sol, hui seria mes propi parlar d’equip mèdic o de personal sanitari.
a- la formació.- Els resultats de diverses enquestes fetes per mi entre els alumnes de Medicina posen de relleu uns fets importants:
     la majoria diuen estudiar medicina per ajudar als altres
     la prova de selectivitat sols contempla coneixements, però no aptituds ni actituds
     la formació teòrica es fonamentalment memorística, no participativa
     les pràctiques pràcticament absents
     sols un 7% pensen que acabaran ben formats com a metges
     les proves MIR son objectives, però no contemplen la forma de tractar als malalts i la capacitat per a comunicar-te amb ells.
          En la meua opinió, la Medicina actual, tan tecnificada, tendeix a formar “especialistes”, que coneixen tots els detalls d’una xicoteta part del cos, però que sovint ignoren la resta, i generalment pretenen reduir els malalts i les malalties a un esquema simplista, al que apliquen un protocol. Crec que el metge es molt més, te que escoltar, comprendre i assumir el problema del malalt, ficar-se a la seua pell, i açò exigeix una preparació molt més ampla que la simplement tècnica. En conclusió, si tingués que resumir en una paraula la qualitat mes important del mestre en Medicina diria que es l’amor: a la professió, a l’ensenyament, als alumnes i, sobre tot, als malalts.
b- La difícil i necessària planificació.- Segons un informe de la OCDE hi ha una clara tendència a augmentar la demanda de metges per als propers vint anys, pel que molts països estan augmentant el numerus clausus, millorant les condicions laborals, retardant l’edat de jubilació i atraient metges estrangers , però hi ha altres factors sobre els que no es pot influir: creixement demogràfic, canvis en el patró de morbiditat, canvis tecnològics, etc.,. Aleshores, la principal dificultat en la planificació consisteix en projectar les circumstancies actuals cap al futur, doncs el canvi tecnològic, la disposició professional i l’actitud dels consultants varia, i ens trobem amb que el futur ja no és el que era i tenim que revisar les nostres previsions.
c- El MIR.- L’examen era al principi sols teòric, i l’any passat començà a fer-se un pràctic basat en la interpretació d’imatges. Però, el malalt segueix estant absent. La meua proposta, amb la que vaig tenir una interessant experiència a l’Hospital de la Sta Creu i Sant Pau, va ser l’examen amb malalts simulats. Uns altres problemes que s’atribueixen a la formació MIR son que, malgrat tot no permet triar la rama de la Medicina que vol cadascú, ni el Centre on rebre la formació, que la formació es molt irregular, doncs compren centres que els formen molt be, fins altres on esdevenen “ma d’obra barata”. Altres problemes son: l’homologació d’estrangers, les desigualtats entre centres i Comunitats Autònomes, l’excessiu hospitalisme i la falta d’una acreditació continuada.
d- Anàlisi de la realitat professional.- El SNS ha transformat profundament la professió de metge, que deixa de ser una professió liberal per a transformar-se en un funcionariat, amb les seues avantatges i inconvenients. Però el que es tracta es de fer bons metges, el que resta molt lluny del còmode funcionariat. Aleshores, caldria introduir certs canvis:
    en els sistemes de selecció, doncs cal eliminar les oposicions
    introduir la formació continuada, per a la posta al dia dels avanços de la medicina
    avaluació periòdica de la seua eficiència (per part de la gerència), de la qualitat assistencial (per part dels metges del servei) i del tracte als malalts (per part  dels malalts que ha tractat).
e- El personal sanitari.- Hui en dia la Medicina ha esdevingut una activitat extraordinàriament complexa, en la que intervenen no sols molts metges, dedicats al conreu d’una parcel·la cada dia mes xicoteta de la Medicina, sinó també un grapat de persones i institucions: resta de personal sanitari, equips i grups de treball, col·legis professionals i societats científiques.
2- La relació metge/malalt.- Quan escorcollem historials clínics se’n adonem que allí falta alguna cosa: trobem símptomes, signes exploratoris, informes de les exploracions més complexes, però allí no està el malalt i, més encara, si analitzem la nostra pròpia experiència trobarem molts casos en que gràcies a que cercarem a la persona, gracies a que arribarem a crear un clima de confiança mútua, poguérem resoldre situacions que, en principi, pareixien sense solució.
Lamentablement la practica clínica dista molt d’aquest plantejament: hui l’ordinador, l’escàner, les endoscòpies, la medicació simptomàtica suposen tota l’activitat mèdica; quan no es tracta d’una prescripció a la demanda, o d’una medicina defensiva, o es el malalt el que veu al metge, perquè el metge a penes te temps de veure-ho a ell, en definitiva el malalt no es “subjecte” als ulls del metge. L’ordenació correcta de l’assistència socialitzada i, junt a ella, una formació del metge que li permeti conèixer amb rigor el que suposa per a una persona estar malalta, es possiblement el camí correcte.
Es urgent retrobar la bona senda, la bona relació amb els malalts, el que passa per:
     recepció del pacient presidida per l’afabilitat, per aconseguir la confiança
     exposició verbal espontània, per part del pacient, del seu problema
     conreu dels cinc sentits del metge
     adquirir un esperit de servei capaç de guanyar-se la confiança del malalt
     escoltar i conèixer al malalt per a poder informar-lo correctament
     restar al dia dels continus progressos de la Medicina

II.- LA MEDICINA I LA CRISI ESTRUCTURAL
         Aquesta crisi aparegué amb els Sistemes Nacionals de Salut, que ha anat burocratitzant-se i polititzant-se progressivament fins a convertir-se en un perillós intermediari
1-            Els intermediaris.-  Entre els que incloem altres elements que, si be no formen part de la relació intima entre el metge i el pacient, interfereixen de forma important en la seua evolució, donat que afecten a ambdós:
a-     El ciutadà immers en una determinada Societat.- Com que les persones son animals socials es important analitzar:
Els canvis socials.- El que ha suposat la societat de consum, el paper dels mitjans de comunicació, la globalització i els moviments migratoris, el terrorisme, el canvi climàtic. En el terreny específic de la Sanitat també s’han produït canvis: progressiva medicalització de la població, augment de l’esperança de vida, immigració, etc.
Participació ciutadana.- Es cert que les enquestes mostren un alt grau de satisfacció ciutadana en el Sistema Nacional de Salut (SNS), però la realitat mostra una situació diferent: un gran desconeixement  del SNS, un profund individualisme i un greu dèficit cívic. En canvi, la participació ciutadana deu ser la garantia última de l’adequació del sistema sanitari  a les necessitats reals de la població, per tant, ens interessa a tots els que volem un SNS de qualitat, i deu reunir a tots els relacionats amb la sanitat, cercant de traslladar la democràcia formal cap a una democràcia participativa i deliberativa
b-     El metge immers en una nova estructura sanitària.- Quan el metge treballa a la sanitat pública, o a una companyia d’assegurança lliure, hi ha un nou element que interfereix en la relació metge-malalt, i apareixen noves causes de crisi:
La despesa farmacèutica.- Més de la tercera part de la despesa sanitària es destina a medicaments (el doble del de la UE, que està entorn del 14%), a més a més, l'increment de la despesa farmacèutica (6,87%) és més del doble del sanitari (2,6%).  L'aplicació de mecanismes de regulació al mercat de productes farmacèutics (tipus genèrics)  no ha aconseguit satisfer als agents en ell implicats, pel que és necessari engegar polítiques i mesures actives per contenir la despesa farmacèutica, fins a equiparar-la amb la de la UE.
  Dos possibles propostes per a enfrontar aquest problema podrien ser: la centralització de les compres per part del SNS, el que al tractar-se d’un volum enorme facilitaria l’obtenció d’uns millors preus, i en segon lloc, el que tots el Centres de Salut i tots els centres hospitalaris disposaren d’oficines de farmàcia, regides per farmacèutics, que passarien a tenir la mateixa consideració laboral que els metges.
La despesa en tecnologia.- La despesa total de tecnologia sanitària a Espanya va ser de 5.500 milions € l'any 2005, la qual cosa suposa un 8,2% respecte a la despesa total en salut del país. Aquest percentatge està per sobre de la mitjana dels països europeus, que es xifra al voltant del 6,3%.
Treball assistencial.- El metge es troba en una situació incomoda, oprimit entre la responsabilitat de tractar i defensar als seus malalts, i la seua incardinació dintre d’una xarxa gestionada generalment amb criteris economicistes, de la que depèn econòmica i professionalment. Situació un tant alienant que du al metge a optar entre dos eixides: el cedir per complet en la seua responsabilitat convertint-se en un funcionari, fidel complidor de les normes rebudes (burocràcia, informatització, protocols d’actuació, “consentiments informats”, etc.) , però que sacrifica molts dels seus valors en favor de la seguretat del lloc de treball, el que a la llarga el du a una situació d’absència de motivació, al metge cremat, el “burnout”; l’altra eixida es la dels que es senten realment responsables de la seua activitat i actuen conforme a l’ètica d’aquesta responsabilitat i al aplegar a un cert moment diuen “no puc fer altra cosa, aquí em pare”, tot el que acaba repercutint negativament en l’eficiència del Sistema Sanitari.
Coordinació sanitària.-         La falta de coordinació entre l’Atenció Primària i els especialistes o els centres hospitalaris es motiu de disfuncions i de vegades de greus problemes per als malalts, doncs no es tracta de enviar un volant sinó “al seu malalt”. Un altre problema de coordinació es el que s’ha creat entre les diferents CCAA, doncs fa falta una major relació, que permeta la correcta assistència a qualsevol lloc dintre del territori de l’Estat.
Salut Pública .- La OMS defineix la Salut com la manera de viure autònoma, solidària i joiosa, tot el que indica que la salut és la mateixa vida, dons apunta a la salut de la “persona sencera”, mental i biològica, i com que no es poden separar, tindrem que atendre ambdues. Al nostre cas, aquest capítol, pràcticament resta sense estrenar.
La sostenibilitat.- Els espectaculars avanços de les ciències biomèdiques, junt a la supervivència cada vegada major de la població, enfronten als sistemes sanitaris de tot el mon amb el repte de la dimensió econòmica. Hui s’insisteix en la falta de recursos, que esdevé el gran mite del sistema, que renuncia a l’eficàcia en favor de l’eficiència. La trampa queda així perfectament estesa, la concepció individualista de la salut no sols permet ignorar les causes socials de l’emmalaltir, sinó que es situa en unes coordenades ètic-estètiques conservadores i classistes, per quant la cura de la salut i el culte al cos es converteixen en trets diferenciadors  i definitoris de la classe dominant, el que propicia la privatització, el negoci. Si recorri’m a les xifres, comprovem que la Sanitat Espanyola, fins fa poc considerada entre les millors del mon occidental, suposa un cost del 8% del PIB, per baix de la majoria dels països europeus i molt lluny del 20% que representa per als EEUU, paradigma de la privatització, amb 40 milions de ciutadans sense cap atenció sanitària.

III.- LA MEDICINA I LA CRISI FINANCERA
         Es la més recent, que ha vingut a sumar-se a les anteriors:
1- La globalització.- Es la última etapa del capitalisme mundial i el marc polític que l’ajuda a desenvolupar-se, i ha anat imposant-se durant les dos darreres dècades mitjançant el deute, que permet al Fons Monetari Internacional, al Banc Mundial i a l’Organització Mundial del Comerç, actuar com policies i donar ordres als estats, suposadament sobirans, a l’hora de concedir crèdits. Aleshores, arribat el moment de necessitar crèdit per a pagar el deute se’ls exigeix un “Programa d’Ajustament Estructural”, que bàsicament consisteix en:
o       fomentar la competència a tots els àmbits, llevat de les grans empreses transnacionals
o       mantenir baixa la inflació per a que no augmenten el tipus d’interès, el que mantindrà restringit el crèdit
o       augmentar el comerç, sobre tot les exportacions
o       permetre que el capital circule lliurement a través de les fronteres
o       reduir els impostos que paguen les societats i els ciutadans més rics, amb el que la càrrega recau sobre la resta de població i les petites empreses
o       no clausurar els paradisos fiscals
o       privatitzar, perquè segons ells els mercats son eficients i els governs no
o       fer més flexible el mercat laboral i augmentar la competència entre els treballadors, suprimint la societat del benestar: eliminant les restriccions per a l’acomiadament, reduint les indemnitzacions, la seguretat social, els permisos de maternitat i altres avantatges socials
o       practicar l’anomenada “recuperació de costos” introduint el co-pagament.
2- Repercussió sobre la Sanitat.- Em vaig a referir a les que més incideixen en la Sanitat:
1-     Les retallades en Sanitat- Doncs una cosa es introduir canvis per a que la sanitat pública sigui sostenible (cosa que penso tots estem d’acord en que feia falta), en evitar el balafiament, i un altra es retallar en sanitat amb l’única intenció de reduir despeses i secundàriament incrementar les pòlisses de les asseguradores, el negoci.
  Fins ara, les retallades afecten al tancament de determinats centres durant la nit, a la reducció del personal, sobre tot interins, del nombre d’ambulàncies, del nombre de llits hospitalaris, així com de quiròfans (el que augmentarà les ja insuportables llistes d’espera), etc.
        Les retallades no sols van en contra de la Declaració Universal dels Drets Humans (articles 22 i 25), sinó de la pròpia Constitució Espanyola
2-     El co-pagament .- Es l’altra forma de retallar, fent pagar als malalts per la despesa farmacèutica (però no prenen cap mesura per a disminuir-la, doncs no hi ha que tocar a les multinacionals), com a primera retallada, després ja s’albiren altres (part del transport en ambulàncies, o de les anàlisis i exploracions, o les urgències, fins que poc a poc desemboquem en la privatització.
3-     La privatització.- La reacció propugnada pel neoliberalisme neocóns, front a la Societat del Benestar, ha estat la privatització, tendència que pareix que va estenent-se pels països desenvolupats. Aleshores, els principis que regeixen l’atenció sanitària son els del mercat, oblidant que les persones tenen un valor però no tenen preu, i per tant el llenguatge mercantil es incompatible amb la bona assistència sanitària. A més a més, hui ja no es un contracte entre dos, com ho era abans amb la pràctica privada; hui, quan es parla de medicina privada, es fa referència a les asseguradores que atrauen als “clients” (que no pacients) amb recursos publicitaris (de vegades immorals) i contracten uns professionals en unes condicions que resulten avantatjoses per a ells, ni per als malalts ni per als professionals, i per descomptat sense cap referència als aspectes col·lectius de la medicina i les seues implicacions socials. La privatització assistencial amb criteris economicistes sembla que no sols no resolgui els problemes sinó que els agreugi.
           
IV.- LA MEDICINA DEL FUTUR
Quan ens preguntem per la medicina de hui en dia, la resposta sols pot ser una: tenim la Medicina que la Societat es mereix, amb els seus avantatges i inconvenients. En la mesura que la família, els amics d’infantessa, els jocs, l’escola, els instituts, les universitats, els professionals, etc. s’acosten a aquest sentit de la persona humana i a la seua missió social, en la mesura que s’apropen al “nos-altres”, al “tots junts”, deixant a banda el “jo” (egoisme, competitivitat, mecanicisme) estarem en el bon camí.
Amb el que duguem vist fins ara, crec que ja es pot endevinar el que es per a mi la Medicina, que podem resumir en una Medicina basada en una formació molt exigent i una obligació d’actualitzar-la a diari, però sobre la base d’una humanitat, d’un tracte igualitari amb els malalts, capaç de crear un clima de confiança mútua.
Cadascú pot fer el seu test i obtenir la resposta, que serà distinta perquè estem tractant problemes subjectius, però en general arribarem a la conclusió que fa falta millorar la Medicina actual i que per aconseguir-ho no es prou eixir de l’actual crisi financera, ni canviar la formació dels metges i les seues actuacions (que fa falta), a més a més es imprescindible vorer la Medicina dintre del marc mes ampli de la Societat per arribar al convenciment que si de veres volem millorar la Medicina actual tindrem que corregir molts aspectes de la Societat actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada